fbpx

Prompt engineering: hol lehet megtanulni?

Szerző: | 2023. május 25. | Mesterséges intelligencia az oktatásban

Az egyik leggyakrabban feltett kérdés nálunk mostanában: hol érdemes prompt engineeringet tanulni?

 

Mi az a prompt engineering?

A prompt engineering a mesterséges intelligencia (AI), különösen a nyelvi modellek használatának specializált területe, amely az AI által generált kimenetek irányítására és optimalizálására összpontosít. A prompt engineering során finomhangolják vagy optimalizálják a promptokat: kísérleteznek a promptok formátumával, a nyelvezet és a hangsúly megválasztásával, valamint a promptokhoz társított bemeneti adatokkal.

 

Hol lehet prompt engineeringet tanulni ingyen?

Két forrásra szeretnénk felhívni a figyelmed:

Prompt Engineering and Advanced ChatGPT – ingyenes kurzus az edX-en
Ez a kurzus a ChatGPT a ChatGPT promptolásának haladó technikáival indít, a többféle felhasználási esetet mutat be, ismerteti a más eszközökkel való integrálás lehetőségei és a ChatGTP-n alapuló alkalmazások fejlesztésének módszereit. A kurzus ingyenes, de 40$-ért cserébe oklevelet is kaphatsz az elvégzéséről.

Your Guide to Communicating with Artificial Intelligence
Szuper jó, ingyenes és nyílt forráskódú kurzus a learnprompting.org oldalon, amely a ChatGPT és más AI eszközök használatát tanítja​.

 

Hol lehet prompt engineering képesítést szerezni?

Artificial Intelligence Professional Program – Stanford School of Engineering
Ez az online program lefedi a gépi tanulás, a természetes nyelvi feldolgozás, a megerősítő tanulás és más modern mesterséges intelligencia technikák teljes területét. A program elvégzése után a résztvevő rendelkezik majd azokkal a készségekkel és magabiztossággal, amelyekkel hibakeresést végezhet a kódjában, saját modelleket építhet a kész megoldások korlátai nélkül, és új modelleket, eszközöket és algoritmusokat találhat ki.

A Stanford AI Professional programot olyan szakemberek számára tervezték, akik a mesterséges intelligencia témáit diplomás szinten mélyrehatóan, de rugalmas időbeosztással és terjedelemmel szeretnék felfedezni. A program kurzusait a Stanford egyetemi kurzusain tartott előadásokból és anyagokból adaptálták.

A program ára 1.750 USA dollár és 100-150 órát vesz igénybe az elvégzése.

Artificial Intelligence diploma – Stanford School of Engineering
Számos választható tantárgy közül választhatsz az érdeklődési körödnek megfelelő tanulási utat járhatsz be, tanulhatsz  természetes nyelvfeldolgozást, adatbányászatot és robotikát. A kurzusokat olyan neves stanfordi oktatók tartják, akiknek kutatásai a mesterséges intelligencia fejlesztések élvonalába tartoznak, köztük Andrew Ng, Christopher Manning, Chelsea Finn, Percy Liang, Jeanette Bohg.

A program ára 18.200 – 22.400 dollár, online végezhető és egyetemi diplomát ad.

 

Ingyenes források az OpenAI-tól tanuláshoz

Az OpenAI számos erőforrást és anyagot biztosít a prompt engineering tanulásához és gyakorlásához. Ezek közé tartozik:

  1. ChatGPT applikáció példák: Szuper felhasználási lehetőségeket mutat itt be az OpenAI, amely segít megérteni, hogyan működik a ChatGPT, és hogyan használható legjobban.
  2. ChatGPT API dokumentáció: Az API dokumentáció útmutatót tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan használható a ChatGPT az OpenAI API-ján keresztül. Ez magában foglalja a prompt engineering alapelveit, például hogyan lehet hatékony promptokat írni és optimalizálni a kívánt eredmények elérése érdekében.
  3. OpenAI Playground: Az OpenAI Playground online platformot biztosít, ahol a felhasználók kísérletezhetnek a ChatGPT-vel és gyakorolhatják a prompt engineeringet. A Playground lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy írjanak és teszteljenek promptokat, valamint lássák, hogyan reagál a ChatGPT különböző inputokra.
  4. OpenAI Community: Ez a közösségi oldal lehetőséget biztosít a fejlesztők számára, hogy kérdéseket tegyenek fel, visszajelzést adjanak, és megosszák a legjobb gyakorlatokat az OpenAI API használatával kapcsolatban​. Discordon is elérhető a közösség.

 

Haladó ChatGPT kurzusok

 

Hol lehet magyar nyelven megismerkedni az alapokkal?

Számos magyar cég szervez hosszabb-rövidebb kurzusokat magyarul, érdemes figyelni a képzőcégek, de akár a marketingügynökségek kínálatát is, ugyanis az elmúlt hónapokban a legtöbb gyakorlati tapasztalat valószínűleg a marketing területéről érkezett.

 

Önálló szakma vagy inkább készség a prompt engineering?

Jelenleg úgy tűnik, hogy a prompt engineering inkább egy készség, mint egy önálló szakma. Azonban ahogy a mesterséges intelligencia és a nyelvi modellek egyre fontosabbá válnak a mindennapi munkában, elképzelhető, hogy a prompt engineering készségek iránti igény növekedni fog, és ez esetleg külön szakmává is válhat.

Annyi bizonyos: a prompt engineering hasznos készség lehet azok számára, akik mesterséges intelligenciával dolgoznak, és még hatékonyabbá szeretnék tenni az AI-val való interakcióikat például a szoftverfejlesztésben, a termékmenedzsmentben, az ügyfélszolgálaton, a marketing és a tartalomfejlesztés területén.

Azonban a prompt engineering nem feltétlenül szükséges mindenkinek; sokan képesek hatékonyan használni az AI-t anélkül, hogy különösen mélyreható tudásuk lenne a prompt engineeringről. Vágj bele bátran!

További cikkek