fbpx

Az AI-kvíz eredménye: 3 százaléknak sikerült hibátlanul

Szerző: | 2023. február 7. | AI a marketingben

Több mint 2100-an töltötték ki a kvízünket a hétvégén, amelyben mesterséges intelligencia (AI) által készített képeket kellett kiszűrni. Az online teszten mindössze a kitöltők 3 százaléka teljesített hibátlanul.

A játék célja az volt, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen területeken jelentek meg az elmúlt hónapokban képgenerátorokkal gyártott tartalmak. A kísérletben többek között régi családi fotókról, egy tájképről, Elvis portréjáról, Botticelli és Picasso egy-egy klasszikus festményéről, illetve egy logóról kellett eldönteniük a játékosoknak, hogy gépi intelligencia által generált vagy ember készítette képet látnak-e.

A kvízzel kapcsolatban hozzánk beérkező kommentek azt mutatják, hogy akik jól ismerik a képgeneráló AI-alkalmazásokat, rendre alábecsülték a várható eredményeket, és túlságosan könnyűnek találták a feladatokat.

Először csak profi tartalomgyártók részvételével vizsgáltuk a kvíz működését, majd Facebook-hirdetés segítségével kínáltuk meg a játékkal a magyar internetezőket.

A résztvevők mint 23 ezer alkalommal hoztak döntést tizenegy különböző képpárról: a helyes válaszok aránya 65 százalékos volt. Ez első pillantásra nem rossz eredmény, de ha figyelembe vesszük, hogy a kitöltők tudatban voltak annak, hogy mesterséges intelligenciát teszteltetünk velük, akkor aggasztóan magas a hibaarány.

„Ha nem tudtam volna, hogy a mesterséges intelligencia nyomait kell keresni, akkor fogalmam sem lett volna a legtöbb képnél, hogy mi az eltérés.” – fogalmazta meg benyomásait az egyik kitöltő.

 

A vizuális műveltség segít tudatosnak maradni

Többen jelezték, hogy bár nem tudták pontosan megfogalmazni az okát, mégis furcsa érzésük támadt a generált képek láttán. Ennek egyik magyarázata a teszt készítői szerint a vizuális műveltségben rejlik. Ezt támasztja alá egy másik egy másik vizsgálatuk, ahol azt tapasztalták, hogy fotósok, grafikusok és vizuális művészeteket oktató tanárok lényegesen hamarabb gyanút fogtak, holott a kísérletben részvevők eredetileg nem tudták, hogy a véleményezésre kapott képek közül generáltak is vannak.

A mesterséges intelligencia használata új utakat nyit az embereket manipuláló technikáknak, a hír- és a történelemhamisításnak. Átalakítja az elképzeléseinket az eredetiség, a szellemi tulajdon és a szerzőség fogalmáról, ezért fontos társadalmi párbeszédeket kellene lefolytatnunk a következő hónapokban, mert miközben a AI-alkalmazások előretörése folyamatosan és látványosan gyorsul, a szabályozással (helyi és globális szinten) már most késésben vannak a törvényhozók.

További cikkek