fbpx

Nem vagyok robot – programajánló

Szerző: | 2022. november 24. | AI és társadalom

1943-ban az IBM elnöke, Thomas Watson nagyjából öt számítógép szükségességet jósolta meg a teljes világpiacon. Hamar világossá vált, hogy Watson hihetetlenül nagyot tévedett.

A sztorit a Ludwig Múzeum „Nem vagyok robot.” A szingularitás határain című kiállítása idézte fel.

Ha jól esne egy kis gondolkodás a mesterséges intelligenciáról, a technológiai fejlődés hatásairól, akkor vasárnapig még van időd megnézni a tárlatot!

Két alkotásról kedvcsinálónak.

Rögtön az első alkotás, amivel szembetalálkozol, ha ellátogatsz a kiállításra, téged fog ábrázolni. Nem vicc! Mona Birkás Veszélyeztetett fajok című kiterjesztett valóság-applikációja egy képkeretbe tett tablet, aminek a kameráján keresztül azonnal bekerülsz a kiállítás terébe. Az én olvasatomban ez azt jelenti: nincs olyan választási lehetőségem, hogy inkább kimaradnék a szingularitásból.

​A második alkotást már nagyon sokan láthatták.

2017-ben mémként terjedt egy videó. Egy önvezető autó köré a záróvonalhoz megtévesztésig hasonlító kört szórt sóból valaki. Az autó képtelen volt elindulni: a záróvonalat sehol nem léphette át.

Ez a mém nem csak egy poén, hanem ​James B​ridle london​i ​​képzőművész, művészeti író és technológiafejlesztő​ ​Autonóm csapda 001​ című​​​ happeningje, és szintén megelevenedik a kiállításon​.

James Bridle kifejlesztette (amúgy teljesen hagyományos) saját DIY önvezető autóját, ​amihez​csak nyílt forráskódú és online elérhető​ programokat használt fel​.

A m​ű egy útjelzéssel körbevett személyautót ábrázol, háttérben a Parnasszosz szirtjeivel. Az autó körül felrajzolt útburkolati jel záróvonal, amit​ ​a jármű áthághatatlan akadályként értelmez, így nem tud elindulni semerre sem. A gépi látásra és feldolgozásra támaszkodó jármű megbénul egy jel ​láttán​, ​ami egyszerűen csapdába ejti a mesterséges intelligencia által vezérelt eszközt.

Recetpre írnám fel a belépőjegyet azoknak az informatikusoknak, akik nincsenek közeli barátságban a kortárs művészettel. 🙂

További cikkek