fbpx

Emberhekkelés. Avagy mit tanuljon egy 15 éves 2023-ban?

Szerző: | 2023. május 25. | AI és társadalom

A legjobb tanács, amit egy tizenöt évesnek adhatok, aki egy elavult iskolában ragadt valahol Magyarországon, így hangzik: ne támaszkodj túlságosan a felnőttekre!

A legtöbb felnőtt jót akar, de nem érti a világot.

Régebben aránylag biztonságos volt a felnőtteket követni, mert elég jól értették a világot, és a világ csak lassan változott.

A 21. század azonban más. A változás folyamatosan gyorsuló üteme miatt sosem tudhatjuk biztosan, hogy amit a felnőttek mondanak, az időtlen bölcsesség-e, vagy lejárt szavatosságú előítélet.

De ​​akkor mire támaszkodj?

A technológiára?

Az még kockázatosabb.

A technológia sokat segíthet, de ha túl nagy hatalmat kap az életünk fölött, a saját céljainak túszává ejthet.

Az emberek évezredekkel ezelőtt feltalálták a mező​gazdaságot, de ez a technológia csak egy szűk elitet tett gazdaggá, az emberek többségéből rabszolgát csinált. A legtöbben napkeltétől napnyugtáig gyomláltak, vizesvödröket cipeltek vagy arattak a tűző napon.

Ez veled is megtörténhet.

A technológia nem rossz. Ha tudod, mit akarsz az életben, a technológia segíthet elérni azt.

De ha nem tudod, nagyon is könnyen megeshet, hogy a technológia alakítja majd a céljaidat, és átveszi az uralmat az életed fölött.

Ahogy a technológia egyre jobban érti az embereket, azon kaphatod magad, hogy már inkább te szolgálod őt, mint ő téged.

Láttad már az utcán az okostelefonra szegezett tekintettel őgyelgő zombikat? Szerinted ők irányítják a technológiát, vagy az őket?

Támaszkodj akkor magadra? – kérdezi Harari.

Egy régi, jó kis Disney-filmben ez remek tanács lenne, de az életben sajnos már nem annyira működik. Erre már a Disney is kezd rájönni. Riley Andersenhez hasonlóan a legtöbb ember alig ismeri magát, és amikor megpróbálnak magukra hallgatni, nagyon könnyen esnek külső manipuláció áldozatául.

A hang, amit a fejünkben hallunk, sosem volt megbízható. Mindig is az állami propagandát, az ideológiai agymosást és a kereskedelmi reklámokat tükrözte, a biokémiai hibákról és a belénk kódolt meg a belénk nevelt korlátokról már nem is beszélve.

És amint már erről szó volt, a biotechnológia és a gépi tanulás fejlődésével egyre könnyebb lesz az ember legmélyebb érzéseit és vágyait is manipulálni, és így egyre veszélyesebb lesz a szívünkre hallgatni.

Amikor majd a Coca-Cola, a TikTok, az OpenAI vagy a kormány pontosan tudni fogja, milyen zsinórokat rángasson meg a szívedben, és milyen gombokat nyomjon meg az agyadban, vajon fel fogod-e ismerni a különbséget a valódi éned és a marketingzsenik sugallatai között?

Ahhoz, hogy sikerrel teljesítsd ezt a rémisztő feladatot, nagyon keményen kell dolgoznod azon, hogy jobban megismerd az operációs rendszeredet.

Hogy tudd, ki vagy te, és mit akarsz az élettől.

Ez persze minden tanácsok legősibbje: ismerd meg önmagad!

Csakhogy ez a tanács sosem volt sürgetőbb, mint a 21. században, mivel Lao-ce és Szókratész korától eltérően most versenytársaid is akadnak. A Coca-Cola, a TikTok, az OpenAI és a kormány egymással versengve igyekszik meghekkelni téged. Nem az okostelefonodat, a számítógépedet vagy a bankszámládat téged akarnak meghekkelni, a te szerves operációs rendszeredet. Talán már hallottad, hogy a számítógépek hekkelésének korában élünk, de ez alig fele az igazságnak.

Valójában ez az emberhekkelés kora.

Az algoritmusok szemmel tartanak.

Figyelik, hová mész, mit vásárolsz, és kivel találkozol. Hamarosan minden lépésedet, lélegzetvételedet és szívverésedet monitorozni fogják. A big data és a gépi tanulás segítségével igyekeznek egyre jobban és jobban megismerni.

És ha egyszer majd jobban ismernek téged, mint te magadat, képesek lesznek iránytani és manipulálni téged, te pedig nem sokat tehetsz majd ez ellen.

A mátrixban fogsz élni.

Tulajdonképpen nagyon egyszerű a képlet: ha az algoritmusok jobban értik nálad, hogy mi zajlik benned, akkor átszáll rájuk a hatalom.

Persze az is lehet, hogy te boldogan átruháznád a hatalmat az algoritmusokra, és rájuk bíznád, hogy döntsenek helyetted és a többiek helyett. Ebben az esetben csak dőlj hátra, és élvezd az utazást.

Nem kell tenned semmit.

Majd az algoritmusok elvégeznek mindent.

Ha viszont mégis meg akarsz tartani némi döntési jogot a saját létezésed és az élet jövője fölött, gyorsabbnak kell lenned az algoritmusoknál, gyorsabbnak a ChatGTP-nél és a kormánynál, és még előttük meg kell ismerned magadat.

Gyorsabban futsz, ha nem viszel magaddal túl sok poggyászt.

Hagyd hátra az illúzióidat! Azok nagyon nehezek.

——————————————-

Arra gondolsz, hogy érdemes lenne gyakorlatiasabban tanácsot adni az önismeret forrásával kapcsolatban?

 

Elkezdtem összeírni, hogy szerintem mik lehetnek a jó irányok. Biztosan van még ezer, és ezekhez meg lehet találni a kereteket akár a mostani iskolai rendszerben is:

 

 • Sport – egyéni és csapatsport is, nem kell versenyszerűen, de legyen egy jó szakember is a gyerek mellett. 
 • Saját testének működése: helyes táplálkozás, szexualitása, evidence based szemléletű egészségügyi ismeretek alapvető betegségekről.
 • Mentális egészség, felismerje, ha gondja van; tudja, kihez fordulhat; ismerje a függőségek természetét, képes legyen kezelni a stresszt.
 • Zene vagy bármilyen más művészet, ami képes őt flowba hozni. Erről órákat tudnék beszélni, de felesleges.
 • Etika – mellette kinek-kinek hite szerint persze lehet hittan, de más célt szolgál a kettő, nem felcserélhető szerintem.
 • Erőszakmentes kommunikáció. Konfliktuskezelés.
 • Társas kapcsolatok, szociálpszichológia, pszichológia, a párkapcsolati kommunikációtól egészen a politikai rendszerek működésééig. Képes legyen érvényesíteni az érdekeit, tenni másokért, szerveződni.
 • Technológia. Robotikától a low-code, no-code cuccokig.
 • Fenntarthatóság. Legyen tisztában a fogyasztói döntéseinek a következményeivel.
 • Vállalkozási alapismeretek. Nagy vonalakban képes legyen átlátni, hogy hogyan lehet belekezdeni egy vállalkozásba. Értse, hogy mit csinál a marketing, a könyvelő, a jogász.
 • Ássa bele magát legalább egy valamilyen kultúrába, szubkultúrába mélyebben. Ez lehet bármi, nyelvtanulás, vagy szövés, faragás.

És még sorolhatnám.

Szóval szerintem van mit tanulni bőven.

——————————————-

A bejegyzés első fele – posztmodern vendégszövegként – Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra című munkájának egy rövid részletének átirata. Reméljük, hogy sem a szerző, sem a kiadó, sem a fordító nem bánja, hogy ezt a nagyon fontos szöveget új kontextusra csavartuk. Vegyétek meg az eredeti könyvet!

További cikkek