fbpx

ChatGPT: plagizál, kamuzik és elfogult!?

Szerző: | 2023. március 23. | AI és társadalom

Hallgattam egy a ChatGPT képességeit kritizáló, eléggé szkeptikus beszélgetést Zoomon. Nem nagyon értettem egyet a megszólalókkal, de azért nagyon igyekeztem elfogadni az ellenérzéseket. Hirtelen déjà vu-m támadt. Mintha a hároméves gyerekem nyelvhasználatával kapcsolatban pontosan ugyanazokra a jelenségekre csodálkoztam volna rá a napokban, amiket a ChatGPT-nél kifogásolnak a userek…

Közben a Zoom-chatban összefutottunk Richard Levai-val, és szinte egyszerre jutottunk ugyanarra a következtetésre: a ChatGPT nyelvi viselkedése nagyon hasonlít az anyanyelvét és közössége kultúráját tanuló embergyerekére.

A következő napon aztán három beszélgetés is lezajlott, aminél az agyam megjutalmazott egy kis megerősítéssel: valóban milyen jó gondolat volt ez a párhuzam. 🙂 Gyerekszáj sztorik következnek.


„A ChatGPT ellopja mások szövegeit”

Kiesett a kezemből Máté fiam fogkeféje a mosdókagylóba. Így a családi hagyománytól eltérően kivételesen vízzel leöblítettem a fogkefe fejét, mielőtt fogkrémet nyomtam volna rá.

– Szárazon jobban tisztít! – mondta nevetve Máté.

Visszanevettem. Mindketten tudtuk, hogy épp a zseniális Bea Palya Fogmosi dalából idézett.

„Nem vizezem be rögtön az elején, szárazon jobban tisztít, tudom én.” 🎵 Itt meghallgatható a teljes dal.

Máté nem hivatkozta le az eredeti forrást. A kontextusból és a beszédritmusból azonban mindketten tudtuk, itt kérem szépen egy gyönyörű intertextuális utalás vagy átvétel történt.

Akkor ez most plágium-e?


„A ChatGPT nem ismeri a tényeket, blöfföl”

– Mi volt az ebéd a bölcsiben? – kérdeztem Mátét.
– Borsófőzelék. Tudod, az úgy készül, hogy kevés olajon meg kell pirítani a borsot és a sót. 6 percre berakod a sütőbe, és kész. Nagyon finom.

A gyerekek ilyenkor nem hazudnak: kompilálnak. Teljesen természetes nyelvi viselkedés a kicsiknél, hogy a nyelvhasználat közben hiányzó információdarabokat kiegészítik a fantáziájuk segítségével.


„A ChatGPT simulékony, azt mondja, amit betanítottak neki és amit elvársz tőle”

Esti rutin közben ellentétpárokat kerestünk. Mondok egy szót, és Máté az ellentétét válaszolja.

– Világos? – kérdeztem.
– Sötét! – vágta rá.
– Magas?
– Mély.
– Nem, nem. A magasnak az alacs… Ó, bocsánatot kérek! Neked teljesen igazad van. A magasnak lehet mély az ellentéte. Én ugyan egy alacsony emberre gondoltam, te viszont egy hangra. Milyen érdekes! Ugyanarról a szóról más-más dolog juthat az emberek eszébe… – mentegettem magam és a nyelvi előítéleteimet.

Amikor másodszor játszottuk ugyanezt, Máté büszkén vágta rá újra: mély! Harmadik alkalommal meglepő fordulat következett.

– Magas?
– Ööö… alacsony.

Válaszát a vélt elvárásaimhoz igazította. Igazodott, belesimult. Tanult. Jót vagy rosszat-e? Ez már egy egészen más kérdés.


Mi következhet ebből?

  • A gyerekem folyamatosan tanul. Hogy mit tanul, az erősen függ a férjemtől, tőlem és mindazoktól az emberektől, akikkel interakcióba lép.
  • A ChatGPT folyamatosan tanul. Hogy mit tanul, az erősen függ a fejlesztőitől, a tulajdonosaitól, és mindazoktól az emberektől, akikkel interakcióba lép.

Megkérdeztem a ChatGPT-t, mi a véleménye. Megerősíti-e az elképzelésemet? Valóban van-e párhuzam a ChatGPT működési modellje és az emberi nyelvelsajátítás között?

Bárhogy faggattam, mindent tagadott.

Te kinek hiszel? Nekem vagy a ChatGPT-nek?

És miért? 😉

További cikkek